Ylioppilasteatterifestivaalin ohjelma julki!

,

Lappeenrannassa nähdään mitä mainoin kattaus harrastajateatteria huhtikuisena viikonloppuna, jolloin kaikki Suomen ylioppilasteatterit kerääntyvät kaupunkiin. Pääohjelmisto on viimein julkaistu!

Perjantai 12.4.

Lappeenrannan ylioppilasteatteri ActI: Leipäjonoballadi

Kesto: noin 2 h (väliaika)

klo 19.00, Kaupunginteatteri

ActIn kevätmenu 2019: alkupalaksi nyrkkirieskaa, pääruuaksi kuviteltu sika ja jälkiruuaksi kaksi valekilpikonnaa. Hengen ravinnoksi niukkuuden filosofia: joka luopuu, se vapautuu.

Leipäjonoballadi on kavalkadi kuvia ja tarinoita köyhyydestä ja nälästä, osattomuudesta ja selviytymisestä. Jos ihminen ei tule nähdyksi, kuulluksi, arvostetuksi – lakkaako hän olemasta? Jos raha ei riitä edes hallituksen suosittamaan silakkaan, millaiset ovat vajaaravinnon fyysiset ja moraaliset vaikutukset?

”Evolutiiviselta kannalta paasto on elävälle organismille yhtä luonnollinen olotila kuin normaaliravitsemuskin.”

”Minun on nälkä.”
”Minä näen tästä paperista, että ei ole.”

Leipäjonoballadi on absurdi todellisuuden kuvaus – ei kuitenkaan lähelläkään sitä, miten absurdia oikea elämä on.

Vaasan ylioppilasteatteri Ramppi: Juoppohullun päiväkirja

klo 19.00, Nuijamies

Kesto: noin 2 h 15 min (väliaika)

Juha Berg on kolmekymppinen mies, jonka lempiasioita elämässä ovat raju ryyppääminen, irtosuhteet sekä lähes psykoottinen riehuminen. Viinanhuuruinen elämä saa kuitenkin uuden suunnan, kun hän tapaa AA-kerhon vetäjän Tiinan johon kiihkeästi rakastuu. Vanhat ryyppykaverit, ystävänsä menettämisestä mustasukkainen Kristian sekä saksalaiseen erotiikkaan perehtynyt Mikael tekevät kaikkensa saadakseen Juhan takaisin juopporemmiinsä. Panokset kovenevat ja Juhan on lopulta tehtävä valintoja… Juha Vuorisen samannimiseen kulttiklassikkoon perustuva Olli-Matti Oinosen sovittama näytelmä kertoo episodimaisesti, kuinka päähenkilömme ajautuu mitä erikoislaatuisimpiin tilanteisiin rajun päihteidenkäytön siivittämänä. Näytelmä juoksuttaa lavalle revyy-tyyliin yli 30 toinen toistaan herkullisempia henkilöhahmoa, joista jokaisella on lusikkansa sopassa Juhan kamppailussa orastavan raitistumisen ja vanhan viinanhuuruisen elämäntyylin välillä. Yhtä aikaa traaginen, koominen ja kaunistelematon kuvaus juopporetkun antisankarimme uskomattomasta arjesta on nähtävä.

Lauantai 13.4.

ILVES-teatteri: Estradi

klo 9.00, Kaupunginteatteri

Kesto: noin 2 h 15 min (väliaika)

Katseesta se kaikki alkoi; se porasi läpi niin, että vatsaan sattui. Näetkö, mitä olen imenyt juuristoni kautta? Entä missä vaiheessa mäenlaskua hukkasin kaikki muut? Mullasta ponnistaa tarkkaavainen silmäpari ja lihansyöjäkasvilla on nälkä. Jossain vaiheessa meidät puetaan loistoon; ruumiit riisutaan ja persoonat peitetään. Mistä asioista kannattaa puhua kuppiin? Entä ketä sinä katsot? Estradi on vapaa.

Joensuun ylioppilasteatteri: Aikahyppy

klo 10.00, Nuijamies

Kesto: noin 1 h

Saunapalosta alkaa sekavahko seikkailu ajasta ja paikasta toiseen. Tulipalo on estettävä, tai ainakin on hankittava vakuutus, mutta ajan virkavallalla on näppinsä pelissä. Viekö boombox tähtikaaren taa vai haistelemaan historian havinaa? Sen päätätte te! Aikahyppy on interaktiivinen kesäkomedia aika-avaruusjatkumoista ja kotivakuutuksen tärkeydestä.

Turun ylioppilasteatteri: Nälkätaiteilija/Läsnismusikaali

klo 11.00, Kehruuhuone

Kesto: noin 2 h 30 min (väliaika)

Turun ylioppilasteatteri täyttää vuonna 2019 60 vuotta! Juhlavuoden kunniaksi TYT järjesti maaliskuussa 2019 kolmen produktion ÄN YY TEE TYT! -teatterifestivaalin, jossa teatterin jäsenet pääsivät toteuttamaan omia produktioitaan. Näistä produktioista kaksi nähdään nyt myös SYTY-festivaaleilla.

NÄLKÄTAITEILIJA

Nälkätaiteilija on railakkaan melankolinen esitys, joka neljän näyttelijän voimin läjähtää vasten katsojan kasvoja kuin vienosti homeelta haiskahtava hansikas; haastaen, inhottaen, ja kenties hieman huvittaenkin. Näytelmä perustuu Franz Kafkan saman nimiseen novelliin, ja nauraa elämän luontaiselle kyvylle tehdä narreja niistä, joiden pyrkimykset ovat ylevät. Tämä on tarina vapaudesta, taiteilijasta ja taiteilijan nälästä, sekä ennen kaikkea tietenkin Nälkätaiteilijasta. Ohjaus Helka Ermala.

LÄSNISMUSIKAALI

Läsnismusikaali on syntynyt Turun ylioppilasteatterin rakastetun improvisaatioryhmä Läsnäolopakon intohimosta improlauluun. Nämä riemastuttavat verbaaliakrobaatit loihtivat näyttämölle tunnetuista musikaaleista inspiroituneen maailman täysin improvisoiden ja joka esityksessä uudella tavalla! Luvassa on kattaus unohtumattomia musikaalikohtauksia aina rakkausduetoista suuriin tanssikohtauksiin. Vuodesta 2012 aktiivisesti toiminut improvisaatioryhmä on kerryttänyt taitojaan vuosien varrella ja hioutunut ammattitason viihderyhmäksi. Läsnäolopakkoa luotsaa Miretta Kujamäki.

Kellariteatteri: SATTUMIA

klo 11.00, Musiikkiopisto

Kesto: noin 2 h 30 min (väliaika)

SATTUMIA on absurdi komedia vallankumouksista, jotka epäonnistuvat. Se on esitys merkityksistä ja merkityksettömyydestä, vapauden kaihosta, rohkeudesta sekä ajasta, joka kiitää ohitsemme. Samalla se on ylistyslaulu sivistykselle, jatkuvalle muutokselle ja tottelemattomuudelle. Esitys on omistettu historian saatossa taistelussa menehtyneille anarkisteille, jotka antoivat kaikkensa, että tästä maailmasta tulisi meille kaikille parempi paikka elää. Elää ja kuolla. Ja elää.

Lapin ylioppilasteatteri: Aika Hauska Masennusnäytelmä

klo 13.30, Kaupunginteatteri

Kesto: noin 1 h 45 min

Nämä ovat vakavia asioita, eikä näille saa nauraa. Paitsi että saa. Vuoden näyttämötaidetekona Rovaniemellä palkittu teos ottaa niskalenkin masennuksesta. ”Aika hauska masennusnäytelmä” kertoo siitä, kun masennus on johdattanut kantajansa niin typeriin, kamaliin tai epäinhimillisiin tilanteisiin, ettei ole kuin voinut nauraa. Jos ei silloin niin ainakin jälkikäteen. Edes vähän. Todellisten ihmisten kokemuksista ja haastatteluista on puristettu tarina, jossa joukko ihmisiä etsii vastauksia kysymyksiin, miten postin voi avata, millä pääsee terapeuteista eroon ja mikä se vakava masennus oikeastaan on. Ja perseestähän se on, mutta se ei hallitse meitä. Eihän?

Tampereen ylioppilasteatteri: NÄLKÄ – Musiikillinen aikamatka Suuriin kuolonvuosiin

klo 14.00, Nuijamies

Kesto: noin 2 h 10 (väliaika)

”Ei halla takaisin tuo viljaamme Vain pienen hetken me luontoa lainaamme Ei helvetti, miten tästä selviämme” NÄLKÄ on työryhmälähtöisesti valmistunut musiikillinen aikamatka Suuriin kuolonvuosiin 1695-1697. Suomen historian pahimmassa väestökatastrofissa kuoli nälkään ja tauteihin lähes kolmannes maan väestöstä. NÄLKÄ pureutuu kuolonvuosien syihin, seurauksiin ja perintöön peilaten samalla tämän päivän Suomea. Episodimaisesti etenevä NÄLKÄ seuraa Suurten Kuolonvuosien kolmen vuoden aikajännettä leikitellen erilaisilla näkökulmilla ja tyylilajeilla.

Ylioppilasteatteri: Kuningas patu Lear – Nyt helvetin iso patu murtuu

klo 17.00, Musiikkiopisto

Kesto: noin 2 h (väliaika)

Esitys tyttäristä ja isistä, patusta sisälläni ja niellystä vallasta. Tapahtuu ajassa, jossa patsaita viedään jo pois, mutta patu lymyilee yhä meissä. Kuningas patu Lear tutkii maskuliinisen vallan murentumia ekologisen kriisin keskellä. Syntyy kuningasleikki, rankainen rituaali, jossa narrit riivaa, kun myrsky yltyy ja Cordelia on vähän väsynyt.

Oulun ylioppilasteatteri:
Suomen huonoimmin palkatut miehet valitsevat Suomen parhaimmat novellit 2017

klo 18.00, Kaupunginteatteri

Kesto: noin 45 min

Suomen huonoimmin palkatut miehet valitsevat Suomen parhaimmat novellit 2017 on kutkuttavaa dialogia sisältävä absurdi katsahdus kahden miehen päivään. Miesten tulee valita novelli kustantajalle iltaan mennessä, mutta henkilökohtaiset ongelmat, kalastus, rahan puute ja unet tulevat kuitenkin väliin. Näytelmä on tarina yksinäisyydestä ja ystävyydestä. Suomen huonoimmin palkatut miehet valitsevat Suomen parhaimmat novellit 2017 -näytelmän käsikirjoittaja-ohjaaja Matti Sipola ja toinen pääosaesiintyjä Aleksi Lappalainen ovat luoneet Etsivä Koistinen -Youtube-sarjan, jonka pohjalta tuotettu monitaiteellinen teatteriperformanssi herätti suurta kiinnostusta Suomen ylioppilasteatterifestivaalilla Porissa 2017. ”Oulun Ylioppilasteatterissa toteuttaa itseään kaksi monilahjakasta nuorta miestä, joiden tekosissa alkaa olla legendaarisen sisäpiirin ilmiön ainekset. Käsikirjoittajalla ja ohjaajalla Matti Sipolalla on ihan omintakeinen draamallinen estetiikkansa.” ”Absurdismin uusi tuleminen on oikein tervetullutta ylioppilasteatterin vapaalle näyttämölle.” Eeva Kauppinen, Toinen näytös 2/2018

Kuopion ylioppilasteatteri: Kultainen vasikka

 klo 17.00, Kehruuhuone

Kesto: noin 1 h 50 min (väliaika)

“Haa rahaa, aina rahaa, siitä aina on kysymys! Rahanvalta, se rahanvalta, hulluiksi se ihmiset tekee! “

Kuopiolaisen näytelmäkirjailija Maria Jotunin klassikkonäytelmä, jossa pyöritellään rikkauden ja rakkauden kysymyksiä. Rahalla saa aina rakkautta, mutta rakkaudella huonosti rahaa.

Jyväskylän ylioppilasteatteri: Broken Heart Story

ko 19.00, Nuijamies

Kesto: noin 2 h (väliaika)

Broken Heart Story on ajassa ja paikassa risteilevä tarina katoamisesta ja löytymisestä. Se on unenomainen kertomus kunnianhimosta, luomisvoimasta ja tuhosta. Pirstaleita poliittisesta kirjailijasta, joka haluaa kirjoittaa kuolemasta ja kapitalismista, mutta ajaa Pretty Womaniin hullaantuneen sielunsa pakomatkalle. Mutta voiko ilman sielua tuntea ja luoda mitään? Selviääkö sielu ilman, että joku pitää sen jalat maassa? Riku Suonion ohjauksessa kyynisen kirjailijan ja huithapelin sielun tarina avautuu Jyväskylän Ylioppilasteatterin näyttämölle yhtä aikaa nyrjähtäneenä ja hupsuttelevana. Näytelmän synkän pinnan alla kuplii hykerryttävä huumori. Tarina vilisee kummallisia hahmoja, ja luisuu absurdista kauhusta karnevalistiseen iloitteluun. Käsikirjoitus: Saara Turunen, Kuva: Markus Markamo.

Sunnuntai 14.4.

Studentteatern i Åbo: Hamlet

klo 10.00, Kehruuhuone

Kesto: noin 2 h 45 min (väliaika)

”10 studerande, 1 scen och Hamlet.

Studentteatern i Åbo har valt att sätta upp Hamlet, klassikern som aldrig går ur mode. Och varför går den inte ur mode? Därför för att relationer människor emellan kommer att finnas så länge vi finns och vi kommer alltid att reflektera oss själva i varandra.

-Hamlet, du har förgått dig mot din far.

-Mor, du har förgått dig mot min far.

Har du någonsin velat hämnas? Hamlet vill. Han vill hämnas för han vet inte hur han ska kunna förlåta. Hamlets far har dött och hans mor har gift sig med dennes bror som tagit tronen. Hamlet försöker förstå hur det har blivit så fel. Ju mer Hamlet frågar sig detta desto mer vriden verkar världen. Hur ska han kunna förlåta sin mor, sin farbror, hela världen?

Eller borde han bara dö?

Det är frågan: Hämnas, förlåta eller dö?”

Porin ylioppilasteatteri: Noitametsä

klo 11.00, Nuijamies

Kesto: noin 1 h 30 min

Runar Schildtin novelliin perustuva kuvaelma taiteen tekemisen piinasta ja taiteilijan osasta maailmasta sekä ihmisen loputtomasta halusta katsella toisia ihmisiä.

Kaikki tiedot: Lappeenrannan ylioppilasteatteri ActI

Ohjelmakartta löytyy isompana TÄÄLTÄ.

Tältä se näyttää: Lappeenrannan festariohjelma! <3 • Talven tarjontaa!
  Talven tarjontaa!

  Helmikuu lähestyy uhkaavaa vauhtia. Kaikenlaista on tapahtunut ja tapahtuu! SYTY tiedottaa Puheenjohtajakokous Vaasassa 20.1.2024 Vuoden 2024 hallitus järjestäytyi Vaasassa pj-kokouksen yhteydessä. Puheenjohtaja: Netta Kivimäki Varapuheenjohtaja: Roosa Partanen Sihteeri: Tiina Lampén Talousvastaava: Pekka Holopainen Tiedotusvastaava: Katariina Kayser Kehityspäällikkö: Jussi Salminen Hallituksen muut jäsenet: Masi Kähkönen, Juuso Suihkonen ja Mirko Arkimaa Kokouksessa Student Teatern i Åbo ilmoitti…


 • Joulukuun menoja

  Vaikka joulu lähestyy uhkaavaa vauhtia, ehtii vielä teatteriin! Helsinki llves-Teatteri Equiphilia Equiphilia on työryhmälähtöinen rakkaudentäyteinen esitys, joka kuljettaa katsojansa halki tunteiden ja vaiheiden, helmeillen henkilöstä, kohtauksesta, asetelmasta ja taiteenlajista toiseen. Equiphilia on Ilves-teatterin syksyn 2023 uusien jäsenten produktio. Se on kimara devising-menetelmällä luotuja ja löydettyjä hetkiä, tunteita, aloitteita sekä lopetuksia. Kun poistut Equiphiliasta, Käpylän entisen hevostallin…


 • Marraskuisia meininkejä!
  Marraskuisia meininkejä!

  Tähän tulee joku mukava pätkä. SYTY etsii uutta graafista ilmettä Vaikka liiton hallitus pystyy moneen temppuun ja taikaan, tähän me emme pysty yksin. Autatko sinä meitä? Mitä uusi ilme sisältää?  uusi logo  värimaailma  uusi fontti voisi myös tehdä terää Suomen ylioppilasteatteriliitto on ylioppilasteattereiden kattojärjestö, johon kuuluu 15 jäsenteatteria eri puolilta Suomea. Jäsenteatterit tekevät kaikki monipuolista…