SYTY-teattereissa tapahtuu!

Huhtikuu on ylioppilasteattereiden superkuukausi! Monien teattereiden kevätkausi on kiivaimmillaan ja vuoden odotetuin tapahtuma, SYTY-festivaali, kokoaa kaikki teatterit yhdeksi viikolopuksi samaan kaupunkiin.

Tänä vuonna festivaali järjestetään Lappeenrannassa 12.-14.4. Lappeenrannan ylioppilasteatteri ActI on ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, mutta Teatteria ihan norppana -festarin järjestelyt ovat sujuneet kuin rasvattu. Taatusti monipuoliseen ja laadukkaaseen festariohjelmaan pääset tutustumaan Ylioppilasteatterifestivaalin sivuilta ja kuumat festariuutiset löydät Facebookista.

Huhtikuun tapahtumat eivät suinkaan rajoitu vain yhteen suureen viikonloppuun. Teatterista voi nauttia ympäri Suomen vaikka milloin!

Lappeenrannan ylioppilasteatteri ActIn kevääseen kuuluu muutakin kuin festarin järjestämistä. E. L. Karhun kirjoittama Leipäjonoballadi saa ensi-iltansa lauantaina 6.4. Se on kavalkadi kuvia ja tarinoita köyhyydestä ja nälästä, osattomuudesta ja selviytymisestä. 

Lue lisää: Lappeenrannan ylioppilasteatteri ActI

Lapin ylioppilasteatterin Aika Hauska Masennusnäytelmä kertoo siitä, kun masennus on johdattanut kantajansa niin typeriin, kamaliin tai epäinhimmillisiin tilanteisiin, ettei ole kuin voinut nauraa. Jos ei silloin niin ainakin jälkikäteen. Edes vähän. Esitys pohjautuu oikeiden ihmisten todellisiin masistarinoihin juonenkäänteinä, henkilöhahmoina tai improvisoituina hetkinä lavalla. Aika Hauskaa Masennusnäytelmää esitetään huhtikuun aikana kaksi kertaa Rovaniemellä. Lisäksi sen voi nähdä osana SYTY-festivaalin ohjelmistoa.

Lue lisää: Lapin ylioppilasteatteri

Joensuun ylioppilasteatterin keväässä aikamatkaillaan! Aikahyppy on sekavahko seikkailu ajasta ja paikasta toiseen. Saunapalosta se alkaa, mutta mihin se johtaa? Sinä päätät! Kyseessä on interaktiivinen kesäkomedia, jossa yleisöllä on valta valita mihin mennään ja ketä tavataan. Aikahypyn ensi-ilta on 4.4., lisäksi se on osa SYTY-festivaalin ohjelmistoa.

Lue lisää: Joensuun ylioppilasteatteri

Kuopiossa lähdetään Maria Jotunin matkaan, kun Kuopion ylioppilasteatteri tuo lavalle Kultaisen Vasikan. Näytelmässä pyöritellään rikkauden ja rakkauden kysymyksiä. Sota-aika on saanut ihmiset hulluiksi rahan vallasta ja pyrkimään yleellisyyteen keinolla millä hyvänsä. Se joka toimii viekkaasti pula-aikana voi ansaita itselleen sievoisen summan. Kultainen vasikka on ensi-illassa 19.4., mitä ennen sen voi nähdä SYTY-festivaalilla.

Lue lisää: Kuopion ylioppilasteatteri: Kultainen vasikka Facebookissa

Helsinkiläisen Ilves-Teatterin H e n k i n en pu r ku on esitys siitä miltä tuntuu elää kuolevalla planeetalla ja ketä uskaltaa rakastaa. Se sijoittuu ainakin viime vuoteen, tulevaisuuteen ja 90-luvun itä-Suomeen. Esityksen ensi-ilta on torstaina 11.4.

Lue lisää: Ilves-Teatteri

Helsingin Kellariteatterin Tyttö ja tanssiva karhu on sukellus kiertävän teatterin maailmaan, elämään tien päällä, show-iloittelun pariin sekä hämyisten nuotioiden äärelle. Esitys pohjautuu Marja-Leena Mikkolan kirjoittamaan ja Kaj Chydeniuksen säveltämään samannimiseen kansanballadimaiseen lauluun. Tyttö ja tanssiva karhu esitetään neljä kertaa huhtikuun alkupäivinä.

Lue lisää: Helsingin Kellariteatteri

Ylioppilasteatteri järjestää yhdessä Nuoren Voiman Liiton ja Kriittisen Korkeakoulun kanssa ajattelutapahtuma Nykyajan 6.4. Helsingissä. Tapahtumassa käsitellään pysähtymistä erilaisten teemojen ja keskusteluiden kautta. Koko päivän ajan tilassa on käynnissä Ylioppilasteatterin esitys.

Lue lisää: Ylioppilasteatteri

Jyväskylän Ylioppilasteatteri sukeltaa vaihtoehtoiseen maailmaan. 10.4. ensi-iltansa saava Planet on sanaton ja liikkeellinen nykysirkusteos, joka tarjoaa todellisuuden planeetalla, jossa on jotain tuttua ja paljon tuntematonta.

Lue lisää: Jyväskylän ylioppilasteatteri

Suuri aalto tuo Tampereen Ylioppilasteatterin näyttämölle joukon tamperelaisten teatterintekijöiden kirjoittamia runollisia tekstejä, jotka nivoutuvat yhteen teoksessa aaltoilevan koreografian kanssa. Esityksen ensi-ilta on 11.4.

Tampereella pääsee myös yökylään! Yökylä on rento, poikkitaiteellinen ja yhteisöllinen kevätfestivaali, jonka ajan teatteri toimii yhteisenä olohuoneena.  Festivaali järjestetään 21.-22.4, ohjelma julkaistaan huhtikuun aikana.

Lue lisää: Tampereen ylioppilasteatteri

Studentteatern i Åbo presenterar: Hamlet! I samarbete med Skärgårdsbaren vill Studentteatern i Åbo välkomna er till en annorlunda barkväll! För ett par timmar vill vi be er slå er ner (för vi STÅr) och låta Hamlet & Company tvivla, dansa, döda, sjunga, slåss och leva för er på dansgolvet. Föreställningarna fortsätter i april.

Läs mer: Studentteatern i Åbo på Facebook

Porin Ylioppilasteatteri avaa 10-vuotisjuhlavuotensa dramatisoinnilla Runar Schildtin novellista Noitametsä. Esityksessä novellia katsotaan nykyajasta käsin. Taiteilijaproblematiikan ohella esityksen keskiössä on rakastamisen ja rakkauden vastaanottamisen haastavuus koko ajan monimutkaisemmaksi muuttuvassa maailmassa ja jatkuvaan katsottavana olemiseen ja toisten katseluun perustuvassa kulttuurissa. Noitametsän esitykset jatkuvat huhtikuun alussa, lisäksi se nähdään Lappeenrannan SYTY-festivaalin ohjelmistossa.

Lue lisää: Porin ylioppilasteatteri

Vaasan ylioppilasteatteri Rampilla esittää Juoppohullun päiväkirjaa. Juha Vuorisen samannimiseen kulttiklassikkoon perustuva Olli-Matti Oinosen sovittama näytelmä kertoo episodimaisesti, kuinka päähenkilömme ajautuu mitä erikoislaatuisimpiin tilanteisiin rajun päihteidenkäytön siivittämänä. Näytelmä juoksuttaa lavalle revyy-tyyliin yli 30 toinen toistaan herkullisempia henkilöhahmoa, joista jokaisella on lusikkansa sopassa Juhan kamppailussa orastavan raitistumisen ja vanhan viinanhuuruisen elämäntyylin välillä.  Vaasan kahden esityksen lisäksi Juoppohullun päiväkirja on osa Lappeenrannan SYTY-festivaalin ohjelmistoa.

Lue lisää: Vaasan ylioppilasteatteri Ramppi


 • Talven tarjontaa!
  Talven tarjontaa!

  Helmikuu lähestyy uhkaavaa vauhtia. Kaikenlaista on tapahtunut ja tapahtuu! SYTY tiedottaa Puheenjohtajakokous Vaasassa 20.1.2024 Vuoden 2024 hallitus järjestäytyi Vaasassa pj-kokouksen yhteydessä. Puheenjohtaja: Netta Kivimäki Varapuheenjohtaja: Roosa Partanen Sihteeri: Tiina Lampén Talousvastaava: Pekka Holopainen Tiedotusvastaava: Katariina Kayser Kehityspäällikkö: Jussi Salminen Hallituksen muut jäsenet: Masi Kähkönen, Juuso Suihkonen ja Mirko Arkimaa Kokouksessa Student Teatern i Åbo ilmoitti…


 • Joulukuun menoja

  Vaikka joulu lähestyy uhkaavaa vauhtia, ehtii vielä teatteriin! Helsinki llves-Teatteri Equiphilia Equiphilia on työryhmälähtöinen rakkaudentäyteinen esitys, joka kuljettaa katsojansa halki tunteiden ja vaiheiden, helmeillen henkilöstä, kohtauksesta, asetelmasta ja taiteenlajista toiseen. Equiphilia on Ilves-teatterin syksyn 2023 uusien jäsenten produktio. Se on kimara devising-menetelmällä luotuja ja löydettyjä hetkiä, tunteita, aloitteita sekä lopetuksia. Kun poistut Equiphiliasta, Käpylän entisen hevostallin…


 • Marraskuisia meininkejä!
  Marraskuisia meininkejä!

  Tähän tulee joku mukava pätkä. SYTY etsii uutta graafista ilmettä Vaikka liiton hallitus pystyy moneen temppuun ja taikaan, tähän me emme pysty yksin. Autatko sinä meitä? Mitä uusi ilme sisältää?  uusi logo  värimaailma  uusi fontti voisi myös tehdä terää Suomen ylioppilasteatteriliitto on ylioppilasteattereiden kattojärjestö, johon kuuluu 15 jäsenteatteria eri puolilta Suomea. Jäsenteatterit tekevät kaikki monipuolista…