Maaliskuu tuo kevään…

…ja rutkasti teatteria! Helmikuu hujahti ihan huomaamatta, hupsista. Maaliskuu on täällä nyt, joten katsellaan tulevaisuuteen… Ja vähän menneisyyteenkin!

Helsinki

Ilves-Teatteri

…Jälkeen – kuumeunia

… Jälkeen – kuumeunia on absurdi episodinäytelmä, jossa aikaan ja paikkaan sitoutumattomat tapahtumat sulautuvat yhdeksi jatkumokseen draaman kaaren hämärään päätyyn saakka. Esitys on surrealistinen, unikuvien kaltainen mosaiikki joka säröytyy ja repeää. Näytelmä avaa ikkunoita maailmoihin joita voisi olla, mutta toivoo olevan olematta. Silti painajaisnäkyjen takaa astuu esiin vinksahtanut huumori, joka muistuttaa siitä että kuilussakin voi olla hauskaa. Esityksiä lähes maaliskuun puoleen väliin sakka.

Lue lisää: Ilves-Teatteri: …Jälkeen – kuumeunia

Kellariteatteri

cresc.<

cresc.< on musiikillinen performanssi kasvusta, vuorovaikutuksesta ja yhteen tulemisen voimasta. Esityksessä sukelletaan ihmisen ja äänen juurille. Puhutun tai lauletun tekstin sijasta kerronnan työkaluna käytetään musiikkia, ääntä ja liikettä. Lavalla nähdään viisi Kellariteatterilaista instrumentalistinäyttelijää, jotka soittavat livenä kaiken esityksessä kuultavan musiikin. Esityksen ensi-ilta on 10.3.

Lue lisää: Kellariteatteri: cresc.<

Joensuu

Joensuun ylioppilasteatteri

Pisarat XIX: Absurdi

Pisarat saapuvat jälleen tällä kertaa absurdissa muodossa! Neljä piennäytelmää muodostavat kokonaisuuden jossa nähdään monenlaista tarinaa.

Lue lisää: Joensuun ylioppilasteatteri: Pisarat XIX

Jyväskylä

Jyväskylän ylioppilasteatteri

Vierailu italialaisessa kodissa

Tämän tarinan olet kuullut kerran Limingalla. Astu pilailun temppeliin ja tapaa Auttajahai, tylsät ritarit ja vittuileva papukaija. Leijonan järjestämän yllätyksen myötä Herra Space Luxor saa potkut Viisaiden Kerhosta ja haastaa perheensä oikeuteen. Jyrki Nissisen sarjakuviin pohjautuva näytelmä on temaattista jatkoa Jyväskylän ylioppilasteatterin vuoden 2017 kassamagneetille ”Yli 10 000 koiran koiranäyttely”. Tästä koettelemuksesta et selviä päihteiden avulla, vaikka katsomossa lieneekin viisainta vetää pari (alkoholitonta) bisseä. Esityksen ensi-ilta on 12.3.

Lue lisää: Jyväskylän ylioppilasteatteri: Vierailu italialaisessa kodissa

Rovaniemi

Lapin ylioppilasteatteri

Pimeä metsä

Pimeä Metsä” (Into the Woods) on Stephen Sondheimin säveltämä ja sanoittama, James Lapinen kirjoittama hulvaton ja tunteikas aikuisten musikaalifarssi. Tarinassa muun muassa Punahilkka, Tuhkimo, Tähkäpää ja Jaakko joutuvat taivaltamaan pimeään metsään täyttääkseen toiveensa. Polut risteävät metsässä useaan otteeseen, paha saa lopulta palkkansa ja kaikki elävät elämänsä onnellisina loppuun asti. Mutta mitä sitten tapahtuu, kun taianomainen satu päättyy?u

Tänä talvena intohimoinen teatteri tekee ihmeitä toteuttaakseen omat toiveensa. Pimeä Metsä -musikaali on jättiläismäinen panostus Lapin ylioppilasteatterilta, eikä sen kaltaista olla ennen nähty Rovaniemen harrastajakentällä. Tämä kokonaisvaltainen teatteriponnistus tarjoillaan kulttuurinnälkäisten koettavaksi yli 50 henkisen työryhmän voimin. Pimeä metsä oli ensi-illassa tammikuussa, ja sitä on jäljellä kaksi esitystä. Tällä hetkellä molemmat ovat loppuunmyytyjä, mutta kysy mahdollisia peruutuspaikkoja.

Lue lisää: Lapin ylioppilasteatteri: Pimeä metsä

Oulu

Oulun ylioppilasteatteri

Tuoretiski 2023

Oulun ylioppilasteatterin 60-vuotisjuhlavuoden aloittaa uusien jäsenten produktio Tuoretiski. Tuoretiskissä on tänä vuonna kaksi ryhmää. Toisen ryhmän kielenä toimii suomi ja toisen ryhmän englanti. Molempien ryhmien esitykset esitetään peräkkäin samoina iltoina.
Aamiainen sotakentällä on legendaarisen Fernando Arrabalin käsikirjoittama klassikko, joka kertoo sodasta ja sukupolvien välisestä kuilusta. Ajankohtaisempaa näytelmää ei tällä hetkellä liene olevan, sillä aiheen lisäksi kyseessä on sama näytelmä, joka avasi Oulun ylioppilasteatterin tarinan 60 vuotta sitten vuonna 1963. 

The second part of the evening, Paper Flower Buffet serves a selection of scenes inspired by Arrabal’s play – and the playwright himself. The group has created the text and the scenes for the show using devising theatre methods.  Esityksiä on vielä pari jäljellä.

Lue lisää: Oulun ylioppilasteatteri: Tuoretiski 2023

Tampere

Tampereen ylioppilasteatteri

Puputyttö

Puputyttö on ajasta ja ajatuksesta toiseen liikkuva tarina sukupuoleen kasvamisesta, ahtaista sukupuolirooleista ja niihin liittyvistä odotuksista, piilotetusta aggressiosta, median luomasta kuvastosta sekä inhimillisestä halusta tulla rakastetuksi. Kuinka olla tarpeeksi kaikkea olematta kuitenkaan liikaa ja kenen katseesta nainen löytää hyväksynnän? Esityksen ensi-ilta 3.3.

Lue lisää: Tampereen ylioppilasteatteri: Puputyttö

Turku

Turun ylioppilasteatteri

Keltainen pallo

Keltainen pallo käsittelee yksinäisyyttä suomalaisessa yhteiskunnassa, mutta tekee sen myös kevyesti ja leikillisesti. Painava aihe on helppo ottaa vastaan, kun teatteri avaa maailmansa ja luo toisen todellisuuden sekä tilan, jonka turvallisissa rajoissa vaikeitakin tunteita voi käsitellä – teatterin leikin kautta.  Tekstissä on näytelmä näytelmässä. Nuorten taiteilijoiden teatteriseurueen harjoitukset pysähtyvät alkuunsa, kun mikään ei tunnu liikkuvan mihinkään. Ohjaaja on ahdistunut, ja paineet onnistumisesta kummittelevat kaikkien mielessä. Varoittamatta teatterin aulaan ilmestyy kummallinen joukko satunnaisia ohikulkijoita ja harjoitukset saavat täysin uuden käänteen. Heillä on jotain kerrottavaa. Esityksen ensi-ilta on 3.3.

Lue lisää: Turun ylioppilasteatteri: Keltainen pallo

SYTY tiedottaa

Yleiskokous

Yleiskokouksessa Jyväskylässä hallitus järjestäytyi.

Puheenjohtaja: Tiina Lampén

Varapuheenjohtaja: Jussi Salminen

Sihteeri: Katariina Kayser

Tiedotus: Netta Kivimäki

Talousvastaava: Pekka Holopainen

Hallituksen jäsenet: Emmi Rissanen, Roosa Partanen ja Masi Kähkönen


 • Talven tarjontaa!
  Talven tarjontaa!

  Helmikuu lähestyy uhkaavaa vauhtia. Kaikenlaista on tapahtunut ja tapahtuu! SYTY tiedottaa Puheenjohtajakokous Vaasassa 20.1.2024 Vuoden 2024 hallitus järjestäytyi Vaasassa pj-kokouksen yhteydessä. Puheenjohtaja: Netta Kivimäki Varapuheenjohtaja: Roosa Partanen Sihteeri: Tiina Lampén Talousvastaava: Pekka Holopainen Tiedotusvastaava: Katariina Kayser Kehityspäällikkö: Jussi Salminen Hallituksen muut jäsenet: Masi Kähkönen, Juuso Suihkonen ja Mirko Arkimaa Kokouksessa Student Teatern i Åbo ilmoitti…


 • Joulukuun menoja

  Vaikka joulu lähestyy uhkaavaa vauhtia, ehtii vielä teatteriin! Helsinki llves-Teatteri Equiphilia Equiphilia on työryhmälähtöinen rakkaudentäyteinen esitys, joka kuljettaa katsojansa halki tunteiden ja vaiheiden, helmeillen henkilöstä, kohtauksesta, asetelmasta ja taiteenlajista toiseen. Equiphilia on Ilves-teatterin syksyn 2023 uusien jäsenten produktio. Se on kimara devising-menetelmällä luotuja ja löydettyjä hetkiä, tunteita, aloitteita sekä lopetuksia. Kun poistut Equiphiliasta, Käpylän entisen hevostallin…


 • Marraskuisia meininkejä!
  Marraskuisia meininkejä!

  Tähän tulee joku mukava pätkä. SYTY etsii uutta graafista ilmettä Vaikka liiton hallitus pystyy moneen temppuun ja taikaan, tähän me emme pysty yksin. Autatko sinä meitä? Mitä uusi ilme sisältää?  uusi logo  värimaailma  uusi fontti voisi myös tehdä terää Suomen ylioppilasteatteriliitto on ylioppilasteattereiden kattojärjestö, johon kuuluu 15 jäsenteatteria eri puolilta Suomea. Jäsenteatterit tekevät kaikki monipuolista…