Korona kurittaa teatterisaleissa

, ,

Korona on kurittanut ylioppilasteattereita ennen näkemättömästi. Yle on kirjoittanut kaksi artikkelia teattereiden ahdistavasta tilanteesta. Tilanne on vaikuttanut teattereiden toimintaan ja talouteen, lähes kaikki ylioppilasteatterit kärsivät koronan aiheuttamista menetyksistä pitkälle tulevaisuuteen.

Yle: Tampereen Ylioppilasteatteri talousvaikeuksissa korona-ajan takia – käynnistää varainkeruukampanjan

Yle: Suomen ylioppilasteatterit ovat ajautumassa kriisiin – Tampereella kamppaillaan olemassaolosta poikkeuksellisin keinoin

Yksi erittäin pahasti tilanteesta kärsinyt ylioppilasteatteri on Tampereella. Pitkään rakennettu produktio jouduttiin perumaan nopealla aikataululla ja menetykset, sekä henkiset että taloudelliset, olivat teatterille massiiviset. Tämä tilanne on kestämätön, ja todellisuutta myös muissa teattereissa. Ohessa Tampereen ylioppilasteatterin tiedote, joka heijastelee koko kentän tilannetta.

”Itsenäisyydenkatu 12–14 katutasossa sijaitsee Tampereen Ylioppilasteatteri. Ovista sisään asteltuaan ja portaat alas laskeuduttuaan asiakas pääsee kokemaan perinteisen teatterielämyksen kulttuurihistoriallisessa miljöössä. Ainakin näin tapasi olla ennen pandemiaa.

Keväällä 2020 alkaneen selviytymistaistelun pitkityttyä pian kolmannen vuoden puolelle Tampereen Ylioppilasteatterin tilanne näyttää tällä hetkellä todella huonolta; vuokranmaksukyky uhkaa loppua, eivätkä tammikuussa jatkuneet rajoitukset totisesti olosuhteita helpota. Valtion korona-avustukset suunnataan tänäkin keväänä pääosin kulttuurialan suuremmille toimijoille samalla, kun pienteattereiden tuki huutaa yhä poissaoloaan.

Viime keväänä teatterillamme tuotettiin Cabaret Macabre -niminen esitys, joka oli upea kokonaisuus näyttävillä lavasteilla ja musikaalinumeroilla. Pelkkiä lavasteita ja äänimaailmoja oli rakennettu yli kahden kuukauden ajan, kun koko harjoituskauden kesto oli yli neljä kuukautta. 

Monikymmenhenkinen työryhmä sai näytelmän valmiiksi viikkoa ennen ensi-iltaa vain kuullakseen, että koronan takia alkavien sulkujen vuoksi kaikki näytökset perutaan ja toiminta keskeytetään jälleen määräajaksi. Pettymyksen ja uupumuksen ilmapiiri vallitsi teatterilla, kun taltioimme näytöksen kenraaliharjoituksen hukkaan valuneen työn muistoksi teknikolta löytyneellä kameralla.

Edellinen pääohjelmiston näytelmä Muuria ei ole pääsi esittämään ensi-iltansa, mutta loput näytökset peruttiin jälleen tiukentuneiden rajoitusten takia. Monia muitakin näytelmäprojekteja sekä tapahtumia on jouduttu hautaamaan pandemia-aikana. Nykyään Tampereen Ylioppilasteatterin arkea ovat hätäkokoukset ja palaverit, joissa pohditaan keinoja teatterin taloudellisen tilanteen pelastamiseksi. Korona-aikana teatterilla on tuotettu näytösten lisäksi mm. taidenäyttelyitä, myyjäisiä, joulupukin tervehdysvideoita sekä halloweenin kauhukierroksia, joihin pääsee koronaturvallisesti pieni asiakasryhmä kerrallaan.

Teatterimme on järjestämässä alkuvuodesta mm. etäkirpputorin sekä ystävänpäivänä ostettavia tervehdysvideoita kulujen kattamiseksi. Uusia konsepteja kehitetään jatkuvasti näytöstoiminnan katkoksista seuranneiden tulonmenetysten paikkaamiseksi. Jäsenten tahtotila teatterin tulevaisuuden turvaamiseksi on suuri, mutta toteuttamiskelpoiset keinot ovat nykyhetkessä hyvin vähissä. Viimeisenä oljenkortena teatteritoiminnan jatkuvuuden pelastamiseksi Tampereen Ylioppilasteatterilla on nyt torstaina 27.1. käynnistetty Kulisseista kadulle? -varainkeruukampanja. 

Lähestymmekin nyt teitä, jotta tieto varainkeruukampanjasta saataisiin mahdollisimman laajalle. Toivomme teiltä apua kampanjan levittämisessä muun muassa sosiaalisen median kanavissa, sillä jokainen jako ja tykkäys on meille avuksi. Kampanjan materiaaleineen löydätte Instagramissa (tampereenylioppilasteatteri) ja Facebookissa (Tampereen Ylioppilasteatteri) sekä käyttämällä virallisia hashtageja #kulisseistakadulle ja #taytyymaksaavuokrat . Myös jokainen lahjoitus pienkeräykseen on tervetullut ja tarkemmat tiedot lahjoittamisesta löytyvät ohesta.

1960-luvulta asti Tampereella vaikuttanut ja vuodesta -98 eteenpäin entisen elokuvateatteri Ilveksen tiloissa toiminut Tampereen Ylioppilasteatteri on merkittävä osa Tampereen monipuolista kulttuurikenttää, mutta myös valtavan tärkeä osa jäsentensä arkea. Se on tiivis yhteisö, jossa tutustuu ja ystävystyy samanhenkisiin ihmisiin. Se on kuin toinen koti, jossa yksinolon sijaan voi viettää aikaa luoden jotakin yhteistä – syrjäytymistä ehkäisten. Se on tila, joka antaa mahdollisuuden toteuttaa itseään, kehittää taitojaan ja oppia uutta laidasta laitaan: puutöitä, rakentamista, maalausta, vaatesuunnittelua, ompelua, valo- tai äänisuunnittelua ja -tekniikkaa, esiintymistaitoja, tuottamistaitoja teatterin tuottajakoulutuksessa sekä asiakaspalvelu- ja kassankäyttötaitoja baari- sekä lipunmyynnissä. 

Ylioppilasteatterit ovat arvostettuja toimijoita myös kautta maan. Niistä moni jäsen on ponnistanut myös kulttuurialan ammattitöihin ja -opintoihin sekä suuremman yleisön tietoisuuteen. Ylioppilasteatterit ovat vuosikymmenien ajan toimineet hautomoina Suomen tuleville kuuluisille näyttelijöille. Esimerkiksi Vesa-Matti Loiri on nuorena Helsingin Ylioppilasteatterista aloittanut näyttelijä. Tampereen Ylioppilasteatterin eräitä tunnetuimpia vanhoja jäseniä ovat mm. Heikki Hela, Rosa Meriläinen, Pirjo Heikkilä sekä Ilari Johansson.

Toivomme, että omalta osaltamme voisimme vielä jatkossakin tarjota toivoa, väylän eteenpäin tulevillekin kulttuurialan näyttelijänaluille ja teknikoille sekä vaalia kaupunkimme monipuolista teatteriperinnettä. 

Ystävällisin terveisin, 

Tampereen Ylioppilasteatteri ry 

Tampereen Ylioppilasteatterin pienkeräyksen tiedot:  

Tampereen Ylioppilasteatterin pienkeräys teatteritoiminnan tukemiseen ja välttämättömien menojen kattamiseen on käynnissä 21.01.2022 – 20.04.2022.

Pienkeräystili: FI24 4726 0010 1067 50

Saaja: Tampereen Ylioppilasteatteri, viite 7582

Pienkeräyksen järjestäjä: Tampereen Ylioppilasteatteri r.y. (Y-tunnus: 0361454-2)

Pienkeräysnumero: RA/2022/55 (keräysalue koko Suomi, pois lukien

Ahvenanmaa)

Varojen käyttötarkoitus:

 • Teatterin tilavuokramaksut (ensisijainen)
 • Teatterisihteerin palkkakulut (toissijainen)

Pienkeräyksen järjestäjän yhteystiedot:

teatterisihteeri@tayt.fi

puhnro: +358505013923

Itsenäisyydenkatu 12-14, 33500 Tampere

Teatterisihteerin päivystysaika sähköisesti pääasiallisesti ma-pe klo 13.00-15.00

Muita tapoja auttaa: 

Teatterin nettikirpputori Instagramissa @nettikirppis_tarinoiden 29.-30.1. 

XOXO -videoteokset pehmeitä kuvauksia rakkaudesta myynnissä Kide.appissa 31.1.-14.2.

Seuraa meitä! 

www.tayt.fi 

Facebook: Tampereen Ylioppilasteatteri 

Instagram: @tampereenylioppilasteatteri ”

Jaa paikallisen ylioppilasteatterisi hätä- ja/tai ilosanomaa somessa, turuilla ja toreilla! Ota osaa varainkeruuseen, osta lahjakortti, mene yleisöksi sen ollessa mahdollista. Kulttuuritoimijat ovat olleet kovassa kurimuksessa, ja tilanteen helpottaessa kaikenkokoiset toimijat räpiköivät vielä pitkän aikaa. Menot eivät vähene, mutta tuloja ei ole. Halua toimia on, mutta mahdollisuuksia ei. Tekijöiden motivaatio hiipuu jokaisen pettymyksen myötä. SYTYn usko tulevaisuuteen on kuitenkin vahva. Huhtikuisen festivaalin järjestelyt etenevät toiveikkaasti, ja jäsenteatterit tekevät kaikkensa pitääkseen laadukkaan harrastajateatterin lippua korkealla!


 • Talven tarjontaa!
  Talven tarjontaa!

  Helmikuu lähestyy uhkaavaa vauhtia. Kaikenlaista on tapahtunut ja tapahtuu! SYTY tiedottaa Puheenjohtajakokous Vaasassa 20.1.2024 Vuoden 2024 hallitus järjestäytyi Vaasassa pj-kokouksen yhteydessä. Puheenjohtaja: Netta Kivimäki Varapuheenjohtaja: Roosa Partanen Sihteeri: Tiina Lampén Talousvastaava: Pekka Holopainen Tiedotusvastaava: Katariina Kayser Kehityspäällikkö: Jussi Salminen Hallituksen muut jäsenet: Masi Kähkönen, Juuso Suihkonen ja Mirko Arkimaa Kokouksessa Student Teatern i Åbo ilmoitti…


 • Joulukuun menoja

  Vaikka joulu lähestyy uhkaavaa vauhtia, ehtii vielä teatteriin! Helsinki llves-Teatteri Equiphilia Equiphilia on työryhmälähtöinen rakkaudentäyteinen esitys, joka kuljettaa katsojansa halki tunteiden ja vaiheiden, helmeillen henkilöstä, kohtauksesta, asetelmasta ja taiteenlajista toiseen. Equiphilia on Ilves-teatterin syksyn 2023 uusien jäsenten produktio. Se on kimara devising-menetelmällä luotuja ja löydettyjä hetkiä, tunteita, aloitteita sekä lopetuksia. Kun poistut Equiphiliasta, Käpylän entisen hevostallin…


 • Marraskuisia meininkejä!
  Marraskuisia meininkejä!

  Tähän tulee joku mukava pätkä. SYTY etsii uutta graafista ilmettä Vaikka liiton hallitus pystyy moneen temppuun ja taikaan, tähän me emme pysty yksin. Autatko sinä meitä? Mitä uusi ilme sisältää?  uusi logo  värimaailma  uusi fontti voisi myös tehdä terää Suomen ylioppilasteatteriliitto on ylioppilasteattereiden kattojärjestö, johon kuuluu 15 jäsenteatteria eri puolilta Suomea. Jäsenteatterit tekevät kaikki monipuolista…