Joulukuun SYTY-tapahtumat

Joulu lähestyy, mutta SYTY-teatterit eivät hiljene. Joulukuussa on tarjolla runsaasti teatteria laidasta laitaan joka puolella Suomea. Tästä ideat vaikka pikkujouluihin!

Oulun ylioppilasteatterissa nähdään Sezuanin hyvä ihminen. Se on Bertolt Brechtin kirjoittama klassikkonäytelmä yhteiskunnan rakenteista ja moraalista. Oulun Ylioppilasteatterin Sezuan on puolestaan yksi tulkinta kyseisen näytelmän tapahtumista. Esitys pyrkii jäljittelemään näytelmän todellisuutta ja löytämään eron oikean ja väärän välillä, mutta todennäköisesti epäonnistuu tehtävässään. Ainoastaan muutos on maailmassa pysyvää, eikä mikään näyttämöllä ole totta – kaikki on vain kuvitteellista teatterileikkiä. Esityksen ensi-ilta on 4.12. Valve-näyttämöllä.

Lue lisää: Oulun ylioppilasteatteri

Lappeenrannan ylioppilasteatteri ActI esittää Minna Havukaisen Tunnekokemsasiantuntijan. Se on komedia nykyajan työelämästä, joka kertoo ahneudesta ja kyltymättömästä rahanhimosta. Tarvitseeko ihminen faktatietoa enää mihinkään? Esityksiä 4.12. alkaen Kulttuuritila Nuijamiehessä.

Lue lisää: Lappeenrannan ylioppilasteatteri ActI

Kuopiossa ensi-iltansa saa Räiskäleet II – Eksyksissä. Se koostuu Kuopion ylioppilasteatterilaisten itse käsikirjoittamista, ohjaamista ja tuottamista piennäytelmistä. Tämän vuoden piennäytelmissä ollaan eksyksissä. Esityksen ensi-ilta on 4.12. Kulttuuriareena 44:ssä.

Lue lisää: Kuopion ylioppilasteatteri

Ylioppilasteatterin Koko Love on dokumentaarisesta materiaalista ammentava esitys, joka pohjautuu 70-80-luvuilla käynnistyneisiin tutkimuksiin ei-inhimillisten kädellisten kielellisistä kyvyistä. Esityksen keskiössä ovat viittomakieltä käyttäneet Koko-gorilla ja Nim-simpanssi, leksigramminäppäimistön välityksellä kommunikoiva Kanzi-bonobo sekä kielikokeita johtaneet tutkijat. Esityksen ensi-ilta on 5.12. Ylioppilasteatterin Studiossa.

Lue lisää: Ylioppilasteatteri

Joensuun ylioppilasteatterissa ensi-iltaan tulee neljän pienoisnäytelmän kokoelma Eikä kevät koita. Se käsittelee masennusta, menneisyyttä ja maailmankatsomuksia kukin omalla tavallaan. Näytelmät vakavoituvat aiheidensa äärelle, mutta jossain näkyy toivon pilkahdus. Esitys saa ensi-iltansa 7.12. Taidekeskus Ahjossa.

Lue lisää: Joensuun ylioppilasteatteri

Vaasan ylioppilasteatteri Rampin Minna Canthin klassikkonäytelmä Sylvin esityket jatkuvat. Kenellä on oikeus rakastaa? Saako jokainen määritellä itse seksuaalisuutensa? Canthin 1800-luvun teos pohtii näitä perimmäisiä teemoja. Tähän aikaan tuotu intiimi kertomus puhuttelee edelleen ajankohtaisilla teemoillaan oikeudesta rakastaa ja olla rakastettu. Esityksiä 14.12. saakka Wasa Teaterin Vasallen-näyttämöllä.

Lue lisää: Vaasan ylioppilasteatteri Ramppi

Lapin ylioppilasteatterin Tarina maailmankaikkeudesta tuo lavalle visuaalisen ilotulituksen, jossa leikitellään iloisesti valaistuksella, tanssilla ja musiikilla.  Olemassaolon suurimpia kysymyksiä pohtii tarinan päähenkilönä toimiva henkiolento, jonka kohtalo on seurata ihmisten elämää sivusta. Joulukuussa Tarina maailmankaikkeudesta nähdään Wiljamissa vain kerran, 15.12., mutta esitykset jatkuvat tammikuussa.

Lue lisää: Lapin ylioppilasteatteri

Helsingin Kellariteatterin Future 2002: Astral Asylum on retro-futuristinen avaruusooppera. Se on tarina ihmisyyden säilymisestä ja ihmisen kestävyydestä tuhon edessä. Se on pako joutsenlaulua laulavalta planeetalta, jolla miljardit ovat yksinäisiä ja jolta elämän merkitys on kadonnut. Planeetalta, jonka tuhosta tai pelastuksesta jokainen yksilö on henkilökohtaisessa vastuussa. Esityksiä 20.12. saakka Kellariteatterilla.

Lue lisää: Helsingin Kellariteatteri

Jyväskylän ylioppilasteatterin näyttämöllä nähdään Myrsky. Myrsky kertoo Milanon entisestä herttuasta Prosperosta, joka on joutunut veljensä Antonion ja Napolin kuningas Alonson pettämäksi ja hylätty tyttärensä Mirandan kanssa autiolle saarelle.
Jyväskylän Ylioppilasteatterin Myrsky vähät välittää epookista ja marssittaa Ilokiven näyttämölle 10 klovnia, 3 savolaismummoa, 1 alkuasukkaan, 40 litraa merivettä, 1 merenneidon, 1 valtamerialuksen ja 2 karvalakkia.  Esityksen voi nähdä Ylioppilastalo Ilokivessä 15.12. saakka.

Lue lisää: Jyväskylän ylioppilasteatteri

lves-Teatterin Maallisten ilojen puutarha perustuu flaamilaisen taidemaalarin Hieronymos Boschin samannimiseen triptyykkiin, jonka hän maalasi 1500-luvun alussa. Teoksen tarkkaa tekoajankohtaa ei tunneta ja sen tekijästä tiedetään myös verraten vähän. Tiedetään, että hän oli taidemaalari kolmannessa polvessa, naimisissa varakkaaseen perheeseen kuuluneen naisen kanssa ja kuului silmäätekevien suosimaan ”Meidän siunatun rouvamme veljeskuntaan,” joka perustettiin Neitsyt Marian kunniaksi.  Esityksiä Ilves-Teatterilla 20.12. saakka.

Lue lisää: Ilves-Teatteri

Turussa Nobel-palkitun Dario Fon monolologi Mysteerio Buffon esitykset jatkuvat. Esitys on yhteistuotanto Teatteri Kollektiivin kanssa. Mysteerio Buffo on monologi, jossa keskiaikainen ilveilijä kertoo tarinoita kirkon vallan alla toimivasta Italiasta. Narrin eläväinen tarinankerronta naurattaa, mutta naurun taakse piiloutuvat todelliset ajatukset ihmisyydestä.  Esityksiä Turun ylioppilasteatterilla 18.12. saakka, esitykset jatkuvat tammikuussa.

Turun ylioppilasteatteri järjestää Konvehtia kaikille! -joululauluiltaman.
Luvassa on kattava valikoima joululauluja joka makuun klassikoista aina uudempiin tuttavuuksiin. Väliajalla kaikille katsojille tarjotaan konvehdit! Joululauluiltama järjestetään Turun ylioppilasteatterilla 10.12.

Lue lisää: Turun ylioppilasteatteri

Tampereen ylioppilasteatterin Perjantait Gretan kanssa ei ole tarina Greta Thunbergista. Perjantait Gretan kanssa on tarina meistä aivan jokaisesta. Se on dokumenttiteatteria tästä hetkestä, kokonaisesta ihmiskunnasta suurimman haasteensa edessä. Esitys tuotetaan ryhmälähtöisesti ja sisältöä ammennetaan School Strike For Climate -ilmiöön liittyvän materiaalin lisäksi tekijöiden omista ajatuksista ja kokemuksista sekä päivänpolttavista kysymyksistä. Esitykset joulukuussa 18. päivä saakka, esitykset jatkuvat tammikuussa.

Lue lisää: Tampereen ylioppilasteatteri

Ylioppilasteatteriliitto SYTY toivottaa kaikille hyvää joulua ja loppuvuotta. Nähdään vuonna 2020!


 • Talven tarjontaa!
  Talven tarjontaa!

  Helmikuu lähestyy uhkaavaa vauhtia. Kaikenlaista on tapahtunut ja tapahtuu! SYTY tiedottaa Puheenjohtajakokous Vaasassa 20.1.2024 Vuoden 2024 hallitus järjestäytyi Vaasassa pj-kokouksen yhteydessä. Puheenjohtaja: Netta Kivimäki Varapuheenjohtaja: Roosa Partanen Sihteeri: Tiina Lampén Talousvastaava: Pekka Holopainen Tiedotusvastaava: Katariina Kayser Kehityspäällikkö: Jussi Salminen Hallituksen muut jäsenet: Masi Kähkönen, Juuso Suihkonen ja Mirko Arkimaa Kokouksessa Student Teatern i Åbo ilmoitti…


 • Joulukuun menoja

  Vaikka joulu lähestyy uhkaavaa vauhtia, ehtii vielä teatteriin! Helsinki llves-Teatteri Equiphilia Equiphilia on työryhmälähtöinen rakkaudentäyteinen esitys, joka kuljettaa katsojansa halki tunteiden ja vaiheiden, helmeillen henkilöstä, kohtauksesta, asetelmasta ja taiteenlajista toiseen. Equiphilia on Ilves-teatterin syksyn 2023 uusien jäsenten produktio. Se on kimara devising-menetelmällä luotuja ja löydettyjä hetkiä, tunteita, aloitteita sekä lopetuksia. Kun poistut Equiphiliasta, Käpylän entisen hevostallin…


 • Marraskuisia meininkejä!
  Marraskuisia meininkejä!

  Tähän tulee joku mukava pätkä. SYTY etsii uutta graafista ilmettä Vaikka liiton hallitus pystyy moneen temppuun ja taikaan, tähän me emme pysty yksin. Autatko sinä meitä? Mitä uusi ilme sisältää?  uusi logo  värimaailma  uusi fontti voisi myös tehdä terää Suomen ylioppilasteatteriliitto on ylioppilasteattereiden kattojärjestö, johon kuuluu 15 jäsenteatteria eri puolilta Suomea. Jäsenteatterit tekevät kaikki monipuolista…