Marraskuun menot

Ajankohtaista on 1 Nov , 2019

Tässä kuussa ollaan muun muassa juhlatuulella ja uusien jäsenten produktioiden äärellä.

Turussa juhlitaan! Turun ylioppilasteatterin 60-vuotisjuhlallisuudet tapahtuvvat lauantaina 2.11. SYTY toivottaa Turkuun paljon onnea ja riemukkaita juhlia!

Turun ylioppilasteatterin juhlatuotantona nähdään Eeva-Liisa Mannerin näytelmä Poltettu oranssi — balladi sanan ja veren ansoista. Mielen syviin pyörteisiin sukeltava tarina sijoittuu 1900-luvun alkuun, pikkukaupungin porvarilliseen kotiin. Idyllit särkyvät, kun mieli ottaa vallan ihmisestä. Poltettu oranssi on nuoren naisen tarina, jossa kamppailu hänelle asetettuja raameja vastaan on ikuista.

Juhlatuotannon lisäksi Turussa nähdään Nobel-palkitun Dario Fon monologi Mysteerio Buffo. Esitys on yhteistuotanto Teatteri Kollektiivin kanssa. Mysteerio Buffo on monologi, jossa keskiaikainen ilveilijä kertoo tarinoita kirkon vallan alla toimivasta Italiasta. Narrin eläväinen tarinankerronta naurattaa, mutta naurun taakse piiloutuvat todelliset ajatukset ihmisyydestä. Esityksen ensi-ilta on 27.11.

Lue lisää: Turun ylioppilasteatteri

Juhlavuosista puheen ollen! Ensi vuonna pyöreitä juhlitaan Lapin ylioppilasteatterissa, ja teatteri etsii juhlavuoden tuottajaa. Hakua on vielä pari päivää jäljellä, haku loppuu 3.11.

Lue lisää: Lapin ylioppilasteatteri

Porin ylioppilasteatteri on myös juhlatunnelmissa! Teatterin 10-vuotisen taipaleen juhlanäytelmänä nähdään Minna Canthin Anna-Liisa. Se on
vahva tarina naisesta, jolle salaisuuden taakka käy lopulta liian raskaaksi kantaa. Porin kymppisynttäreiden lisäksi juhlistetaan myös Minna Canthia, sillä hänen syntymästään on tänä vuonna kulunut 175 vuotta. Mitä suurimmat onnittelut sekä Poriin että Minna Canthille!

Lue lisää: Porin ylioppilasteatteri

Vaasan ylioppilasteatteri Rampilla nähdään Emotions in Black Light, joka
 yhdistää visuaaliset tehosteet pantomiimiin ja tanssiin. Tämä täysin UV-valoon ja fyysiseen ilmaisuun perustuva teos laittaa tunteet suurennuslasin alle ja tutkii abstraktissa fantasiassa sekä pelon, ilon että vihan tunteita. 

Heti marraskuun alussa Rampilla saa ensi-iltansa Minna Canthin klassikkonäytelmä Sylvi. Kenellä on oikeus rakastaa? Saako jokainen määritellä itse seksuaalisuutensa? Canthin 1800-luvun teos pohtii näitä perimmäisiä teemoja. Tähän aikaan tuotu intiimi kertomus puhuttelee edelleen ajankohtaisilla teemoillaan oikeudesta rakastaa ja olla rakastettu.

Lue lisää: Vaasan ylioppilasteatteri Ramppi

Jyväskylän ylioppilasteatterin näyttämöllä nähdään Myrsky. Myrsky kertoo Milanon entisestä herttuasta Prosperosta, joka on joutunut veljensä Antonion ja Napolin kuningas Alonson pettämäksi ja hylätty tyttärensä Mirandan kanssa autiolle saarelle.
Jyväskylän Ylioppilasteatterin Myrsky vähät välittää epookista ja marssittaa Ilokiven näyttämölle 10 klovnia, 3 savolaismummoa, 1 alkuasukkaan, 40 litraa merivettä, 1 merenneidon, 1 valtamerialuksen ja 2 karvalakkia.  Esityksen ensi-ilta on 10.11.

Lue lisää: Jyväskylän Ylioppilateatteri

Tampereen ylioppilasteatterin Perjantait Gretan kanssa ei ole tarina Greta Thunbergista. Perjantait Gretan kanssa on tarina meistä aivan jokaisesta. Se on dokumenttiteatteria tästä hetkestä, kokonaisesta ihmiskunnasta suurimman haasteensa edessä. Esitys tuotetaan ryhmälähtöisesti ja sisältöä ammennetaan School Strike For Climate -ilmiöön liittyvän materiaalin lisäksi tekijöiden omista ajatuksista ja kokemuksista sekä päivänpolttavista kysymyksistä. Perjantait Gretan kanssa saa ensi-iltansa 23.11.

Lue lisää: Tampereen ylioppilasteatteri

Ilves-Teatterin Maallisten ilojen puutarha perustuu flaamilaisen taidemaalarin Hieronymos Boschin samannimiseen triptyykkiin, jonka hän maalasi 1500-luvun alussa. Teoksen tarkkaa tekoajankohtaa ei tunneta ja sen tekijästä tiedetään myös verraten vähän. Tiedetään, että hän oli taidemaalari kolmannessa polvessa, naimisissa varakkaaseen perheeseen kuuluneen naisen kanssa ja kuului silmäätekevien suosimaan ”Meidän siunatun rouvamme veljeskuntaan,” joka perustettiin Neitsyt Marian kunniaksi. Maalisten ilojen puutarha on Ilves-Teatterin uusien jäsenten produktio ja ensi-illassa 29.11.

Lue lisää: Ilves-Teatteri

Helsingin Kellariteatterin uusien produktio saa ensi-iltansa marraskuun aikana.

Lue lisää: Helsingin Kellariteatteri